Nemojte da igrate igrice, naučite da ih pravite - Kompjuterski kamp spojio druženje, igru i programiranje


Nemojte da igrate igrice, naučite da ih pravite, moto je
komjuterksog kampa za game design za decu od 8 do 15 godina.

Prvi komjuterski kamp za decu u Americi organizovan je 1984. godine. U Evropi, 24 godine kasnije. Taj prvi komjuterski kamp za decu od 8 do 15 godina nazvan je Komp Kamp, a osnovala ga je Radoslava Konjević i to na insistiranje svog sina.

Predlagala sam mu da deo letnjeg raspusta provede na moru, deo na selu, desetak dana sa drugarima u nekom kampu. Teodor, tada devetogodišnjak, nije hteo ni da čuje da ide na neko mesto gde nema komjutera. Te 2007. bilo je sportskih i kampova za učenje jezika, ali ni jedan, ne samo u Srbiji, nego ni u Evropi, gde bi deca učila da rade na komjuteru.

Teodor je mami dao zadatak. Godinu dana kasnije organizovan je prvi komjuterski kamp i to u Erdeviiku.

"Lokaciju menjamo i to najviše zbog kampera koji nam se vraćaju. Biramo mesto gde možemo da idemo i na bazen.", dodaje Radoslava i naglašava da deca u kampu mogu da izaberu tri programa koja bi da uče: fusion, unity, HTML, 3D modelovanje, animacije, video igre...

Iako je Komp Kamp komjuterski kamp, deca za računarom provode najviše 4 sata dnevno, prenosi RTV.

"Buđenje je u 7:30, a dan počinje uz jutarnju gimnastiku. Zna se kad su časovi, kad idemo na bazen" kaže 15-ogodišnja Dunja Radosavljević i dodaje: - Ovo je četvrta godina da dolazim na Kamp. Prve godine sam prošla osnovni kurs rada na računaru. Naučila sam i da radim u fotošopu. Sada znam da napravim veb stranicu. Na Kamp se vraćam zato što je zabavno. Upoznala sam nove drugare. Uglavnom se dogovaramo da se i sledeće godine nađemo u istoj smeni.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/compcamp